dinsdag 21 februari 2012

Debuutplaat Keizer na de zomer

Dankzij de mixtape ‘Straategisch‘, een webtape en vele views voor zijn video’s geldt Keizer al een paar jaar als grote belofte, maar van een echt album kwam het tot op heden nog niet. Puna belde met de rapper en kwam er dankzij lezersvragen via Facebook en Twitter achter dat 2012 zijn jaar moet worden.

Jules Tops: Wanneer komt Karma?
“Het album komt uit na de zomer. Ik ga eerst nog een aantal singles droppen van het album, dus is het nog even wachten. Het wordt vooral een heel persoonlijk album, meer over mij als persoon. Dus meer over Rozelsky, wat ik heb meegemaakt en hoe het nu gaat, en minder over Keizer.”

Carlos Mesu: Wanneer laat je meer van jezelf zien en niet hele tijd brag ‘n boast?
“Ik probeer via Twitter te laten merken dat er dingen aankomen waarmee je meer over mij te weten zult komen. In een bepaalde periode ging het heel snel bergopwaarts met mij en voor die tijd had ik alleen nummers over dat het niet zo goed met me ging. Maar als het opwaarts gaat, vind ik dat je dat ook moet kunnen laten weten. Iedereen maakt dingen mee in het leven, positief of negatief, dat maakt niet uit. Op het album heb ik het over in principe al die dingen, vanaf de periode dat het minder ging tot en met nu.”

Gijs van der Veen: Hoe oud was je toen je begon met rappen?
“Ik was vijftien denk ik, en toen begon ik met nummers narappen van Tupac, Bow Wow en Bone Thugs-N-Harmony. Datzelfde jaar nog ben ik begonnen met het schrijven van teksten, eerst in het Engels. Het kwam niet door mijn eigen teksten, die waren echt nep, maar doordat ik anderen na ging rappen hoorde ik dat ik er iets mee moest gaan doen. Toen ben ik gaan kijken wat eruit zou komen, en dat was best veel. Een aantal jaar later zag ik dat Engels leuk was, maar op een gegeven moment ging het nergens meer naartoe en ben ik het in het Nederlands gaan proberen.”

Brian Arnold: Hoe voelde je je na de schijtlijst van Negativ? En kunnen we een revanche verwachten?
“Het duurde lang voordat ik doorhad wat er gebeurde, en ik was nog wel eventjes kwaad na afloop. Negativ haatte ik sowieso. En ja ik zal zeker revanche nemen, en hij weet dat ook. Hij vertrouwt mij totaal niet. Het is nog even wachten, totdat hij het niet verwacht. Hij is nu constant op zijn hoede. Misschien is dat mijn schijtlijst wel.”

Matthijs de Paauw: Waarom had je ruzie met Badboy Taya?
“Dat is ten eerste een heel erg opgeblazen verhaal en ten tweede gaan we daar niet op in. Er iets kleins gebeurd, maar we moeten het niet belangrijker maken dan het is. Het ging niet eens om mij, sommige mensen haten gewoon.”

On a Daily Basis: Hoe vond je het programma Ali B op volle toeren? Ben je er een betere artiest door geworden?
“Ik vond het keihard, het heeft ook een groot deel uitgemaakt van mijn carrière. Ik vond het sowieso hard van Ali dat hij mij de kans gaf om eraan mee te doen. Het is ook tof om te zien dat het mensen de ogen opent, met hoe ze naar rap kijken. Ze zagen een andere kant van rap, ik kreeg erkenning. Ik kreeg ook andere fans, fans als Jan, Piet en Karel. Iedereen kijkt naar Ali B op volle toeren en dat merk ik nog steeds. Er wordt veel over gesproken. Ik heb zelf ook meer respect gekregen voor die andere kant van de muziek, mensen zoals Lenny Kuhr en Willeke Alberti. Maar om te zeggen dat ik iets heb geleerd, dat weet ik niet. Misschien onbewust.”

Baka Libni: Hoe zie jij je toekomst!?
“Ik ga niet eens zeggen dat ik een succesvolle toekomst wíl hebben, maar dat ik het gá hebben. Het album komt eraan natuurlijk. Er komen webisodes van Karma aan, Karma gaat live. Priester sluit zich aan bij Nindo, mijn eigen kledinglijn komt eraan en ik ga featurings doen met artiesten waar ik nog nooit eerder mee heb gewerkt. En verder, alleen de drie G’s: geld, geluk en gezondheid.”

Artikel door Edwin van Dalen | Foto’s van Martijn De Vries